Сталий розвиток регіону через формування культури особистої безпеки молоді - Нікітенко, Віталіна Олександрівна; Зоря, Михайло Віталійович; Zoria, Mykhailo (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Сталий розвиток традиційно розглядається крізь призму екологічних, економічних та соціальних вимірів, однак повномасштабна війна проти України радикально загострила ще один критично важливий вимір - культуру безпеки та стійкості людини. Університети, які виконують функції осередків знань, інновацій та лідерства громад, більше не можуть обмежуватися суто академічною підготовкою; вони мають формувати у студентів і персоналу здатність діяти в умовах комплексних загроз - фізичних, цивільних, цифрових, фінансових, психологічних і гендерно зумовлених. У цьому контексті постає завдання інтеграції культури особистої безпеки до системи вищої освіти як передумови соціальної стійкості та відновлення людського капіталу.
Keywords: безпека молоді; ЗВО