Дослідження проблеми втрат електричної енергії в сільських розподільних електричних мережах напругою 10 та 0,38 кВ - Коваленко, Олександр Іванович; Kovalenko, Oleksandr (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: Проблема втрат електричної енергії при її транспортуванні в мережах різних класів напруги є досить гострою. Втрати електричної енергії в розподільних мережах розділяють на технологічні та комерційні. Рівень технологічних втрат залежить від оснащеності та технічного стану елементів електричних мереж, схеми нормального режиму роботи мережі, точності та достовірності обліку електричної енергії. Контроль температури проводу в реальному часі дозволяє уточнити середньорічні втрати електричної енергії. /// EN: The issue of electric power losses during its transmission across networks of various voltage classes remains quite pressing. Power losses in distribution networks are classified into technical and commercial losses. The level of technical losses depends on the equipment and technical condition of the elements of the electrical networks, the configuration of the network's normal operating mode, and the accuracy and reliability of electricity metering. Real-time conductor temperature monitoring allows for more accurate estimation of average annual electricity losses.
Keywords: розподільна електрична мережа; втрати електричної енергії; технологічні та комерційні втрати; температура навколишнього середовища; distribution electrical network; electricity losses; technical and commercial losses; ambient temperature