Дослідження впливу параметрів постійної технологічної колії на величину непродуктивної площі поля - Надикто, Володимир Трохимович; Nadykto, Volodymyr (Запоріжжя : ТДАТУ, Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Наслідком і невід’ємним елементом технологій вирощування сільськогосподарських культур із застосуванням постійної технологічної колії є непродуктивна площа поля. Її величина формується площею доріжок, попередньо прокладених із заданим кроком для здійснення переміщення по них ходових систем машинно-тракторних агрегатів на основі колісних енергетичних засобів. Об’єктом теоретичного дослідження виступає аналітична залежність величини непродуктивної площі поля від його довжини і ширини, а також від кроку постійної технологічної колії та ширини її слідів. Установлено, що за збільшення значення кроку постійної технологічної колії (параметр Н) непродуктивна площа поля прогресивно зменшується. Найвища інтенсивність цього процесу має місце за зростання параметра Н до 13…15 м. На підставі такої інформації аграрні виробники можуть визначатися із вибором робочої ширини захвату (а отже, і кроку постійної технологічної колії) використовуваних машинно-тракторних агрегатів. Зміна довжини й ширини поля має незначний вплив на величину його непродуктивної площі при вирощуванні сільськогосподарських культур із застосуванням постійної технологічної колії. EN: The unproductive area of the field is a consequence and an integral element of the technologies for growing crops using a permanent technological track. Its value is formed by the area of tracks previously laid with a given step for the movement of running systems of machine-tractor units based on wheeled power tools along them. The object of theoretical research is the analytical dependence of the size of the unproductive area of the field from its length and width, as well as from the step of the permanent technological track and the width of its tracks. It has been established that with an increase in the value of the step of the constant technological track (parameter H), the unproductive area of the field progressively decreases. The highest intensity of this process occurs with an increase in the parameter H to 13…15 m. Based on such information, agricultural producers can determine the choice of the working width of the grip (and therefore the step of the constant technological track) of the used machine-tractor units. Changing the length and width of the field slightly affects the size of its unproductive area when growing agricultural crops using a constant technological track.
Research on the influence of constant technological track parameters on the size of unproductive field area
Keywords: довжина поля; ширина поля; ширина сліду колії; ширина шини колеса; відносна площа поля; field length; field width; track width; wheel tyre width; relative field area