SMART-спеціалізація як ефективний інструмент перебудови промислової політики повоєнного відновлення економіки - Завадських, Ганна Миколаївна; Zavadskykh, Hanna (Харків, 2023)
До повномасштабної війни з російською федерацією Запорізька область була економічно розвиненим експортно-орієнтованим індустріально-аграрним регіоном, що мав розвинутий сектор високотехнологічної промисловості (металургійні, машинобудівні та енергогенеруючі підприємства). Основними промисловими вузлами були Запорізький промисловий вузол (спеціалізувався на виробництвах металургійного циклу та окремих сфер машинобудування, переважно середньо технологічного); Бердянський промисловий вузол (спеціалізувався на виробництві проводів, кабелів і електромонтажних пристроїв, виробництві машин і устаткування для сільського господарства, харчовій промисловості); Мелітопольський промисловий вузол (спеціалізувався на виробництві механізмів та електротехнічного обладнання, алюмінію і виробів з нього, чорних металів та виробів з нього, транспорту, жирів, олії, готових харчових продуктів, швейних виробів та ін.); Енергодарсько-Дніпрорудненський промисловий вузол (спеціалізувався на виробництві електроенергії та металургійної продукції). Запорізька область не належала до групи-лідерів за активністю інноваційної діяльності, але разом з тим, має значний інноваційний потенціал, оскільки економіка регіону базується на діяльності промислових підприємств.
SMART-specialization as an effective instrument for rebuilding the industrial policy of the military education of the economy