Моделювання у лабораторному практикумі курсу «фізико-математичне забезпечення магістерських програм» - Морозов, Микола Вікторович; Морозов, Николай Викторович; Morozov, Mykola; Халанчук, Лариса Вікторівна; Халанчук, Лариса Викторовна; Khalanchuk, Larysa (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Комп’ютерне математичне моделювання знаходить все більш широке застосування у лабораторному практикумі з різних курсів, наприклад, «Фізичні основи сучасних інформаційних технологій». Методи моделювання використовують також для організації імітаційних лабораторних робіт з вивченням електромагнітних коливань, розгляду низькорозмірних квантових систем різноманітних квантових точок та гармонічного аналізу. Для моделювання відповідних процесів та побудови графіків використовується програмне забезпечення MathCad та Scilab. Розглянуто, як приклад, моделювання стану електрона у пірамідальних та конічних квантових точках. Впровадження імітаційних лабораторних робіт на базі комп’ютерного моделювання в курсі «Фізико-математичне забезпечення магістерських програм» є актуальною задачею та дозволяє підвищити ефективність занять. Крім того, особливий інтерес представляє розробка методичного забезпечення лабораторних робіт «Моделювання пірамідальної квантової точки» та «Моделювання конічної квантової точки».
Keywords: моделювання; комп’ютерне математичне моделювання; програмне забезпечення MathCad та Scilab