Значення лісосмуг у підтримці біологічного різноманіття - Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Аюбова, Эльнара Мусаибовна; Aiubova, Elnara (My University, 2012)
Uk: Публікація присвячена дослідженню впливу лісосмуг на орнітофауну українського Півдня. Після трансформації степових угідь у сукупність агроценозів більшості степових птахів не вдалося пристосуватися до нових умов. Натомість, завдяки створенню штучних лісонасаджень, які мають переважно протиерозійне значення, сформувалися умови, придатні для лісових видів. Останні стали домінувати у багатьох місцях степової зони України. RU: Публикация посвящена определению влияния лесополос на орнитофауну юга Украины. После трансформации степных угодий в совокупность агроценозов большинству степных птиц не удалось приспособиться к новым условиям. Напротив, благодаря созданию искусственных лесонасаждений, которые имеют преимущественно противоэрозийное значение, сформировались условия, пригодные для лесных видов. Последние стали доминировать во многих местах степной зоны Украины. En: A publication is devoted determination of influence of forest bells on ornitofaunu of south of Ukraine. After transformation of steppe lands in an aggregate agrocenozov most steppe birds did not succeed to adjust to the new terms. Opposite, due to creation of artificial afforestations which have a mainly protivoeroziynoe value, terms, suitable for forest kinds, were formed. The last began to prevail in many places of steppe area of Ukraine.
Значение лесополос в поддержке биологического рознообразия
The value of forest belts in support of biological roznoobraziya
Keywords: лісорозведення; лісосмуги; агроценози; біологічне різноманіття; орнітофауна; лесоразведение; лесополосы; агроценозы; биологическое разнообразие; орнитофауна; forestry; forest belts; agrocenoses; biological diversity; ornithofauna