Модернізація системи зрошування сої в ПСП «Дружба» смт. Горностаївка Горностаївського району Херсонської області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Сушко, Максим (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Соя –незамінна культура в зрошуваному землеробстві, адже завдяки тому, що за допомогою хімічних засобів боротьби під час вегетації культури можливо знищити до 95% всіх бур’янів, що позитивно впливає на фітосанітарний стан ґрунту, та на загальну його структуру,а також на наступну культуру в сівозміні. Коренева система сої та пожнивні залишки є джерелом органіки для ґрунту і для наступних культур, особливо, якщо враховувати, що після сої дуже часто в сівозміні йдуть овочі, а надлишкове використання хімічних добрив в такому випадкуможе негативно вплинути на якість кінцевого товару овочевої культури-наступника. Мінімальна частка сої, та й у цілому бобових, в інтенсивній зрошуваній сівозміні має бути не менш, як 15%, а оптимальна –25%.
Keywords: виробництво сої; зрошування сої; випробування трубопроводів; дощування