Партисипативний бюджет як децентралізований інструмент соціально-економічного розвитку територій - Комарова, К. О. (Запоріжжя : Видавництво ЗНУ, 2018)
На сучасному етапі розбудови децентралізованої моделі держвного управліня в Україні поряд зі зміцненням фінансової спроможності органів місцевого самоврядування значної уваги потребує реформування підходів щодо участі громадськості у бюджетному процесі. Адже, спираючись на досвід європейських країн, слід зауважити, що досягти побудови дійсно децентралізованої моделі влади в країні можливо за умов залучення громадян до процесу безпосереднього впливу на функціонування тих населених пунктів, в яких вони проживають.
Keywords: децентралізація; місцеве самоврядування; громадські слухання; громадські ради; петиції; бюджетоутворення; громадський бюджет; бюджет участі