Паркові насадження, як осередки лісової орнітофауни Степу України - Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Аюбова, Эльнара Мусаибовна; Aiubova, Elnara (My University, 2011)
Uk: Впродовж ХХ ст. степова зона України зазнала значного антропогенного впливу. Більшість степових ландшафтів було перетворено на агроценози. Для зменшення впливу вітрової ерозії була створена мережа полезахисних лісосмуг. Окрім того у багатьох місцях були насаджені штучні ліси та різні насадження, які перешкоджали розвитку яружно-балкового рельєфу. Завдяки цим процесам у таких штучних лісах Приазов’я як (Великоанадольський, Богатирський, Радивонівський, Кам’янський, Старобердянский та інші) насамперед з’явилися осередки гніздування птахів.
Parklands, as cells of forest ornitofauni of Steppe of Ukraine
Keywords: орнітофауна; птахи; гніздування птахів; лісова орнітофауна; паркові насадження; орнітофауна Степу України; степові зони України; агроценози; лісосмуга