Патент на корисну модель № 31899 "Спосіб визначення строку та норми поливу сільськогосподарських культур" - Горбач, М. М.; Козлова, Лілія Валентинівна; Козлова, Лилия Валентиновна; Kozlova, Liliia (My University, 2008)
Відомо спосіб визначення строку та норми поливу з використанням моніторингу за зниженням фактичної вологості грунту в кореневмісному шарі не нижче 70-80% від найменшої вологоємкості (НВ) та її дефіциту [Садівництво півдня України /За ред. В.А. Рульєва. - Запоріжжя: Дике поле, 2003. - С.139-141. Прототип]. За цим способом вологість грунту визначають класичним термостатно-ваговим методом. Недоліком способу є значні витрати ресурсів та запізнення з призначенням поливу на 2-3 дні
Keywords: полив сільськогосподарських культур; моніторинг агрокліматичних показників метеорологічних станцій