Багатошарові захисні конструкції біогазових реакторів - Скляр, Олександр Григорович; Skliar, Oleksandr; Скляр, Радміла Вікторівна; Skliar, Radmila (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до проєктування багатошарових захисних конструкцій біогазових реакторів, що визначають їхню довговічність, енергоефективність та відповідність європейським стандартам безпеки. Проаналізовано найбільш поширені типи конструкцій - сталеві, бетонні, композитні реактори та двомембранні газгольдери - з акцентом на їх багатошарових системах антикорозійного, теплоізоляційного тамеханічного захисту. Висвітлено вимоги нормативних документів VDI, DWA та EN щодо хімічної стійкості, газонепроникності, опору механічним навантаженням та тепловтратам. Показано, що застосування багатошарових систем значно знижує ризик корозійної деградації, підвищує стабільність ферментаційних процесів і продовжує строк служби реакторів на 15–40 років. Проведений аналіз доводить, що впровадження таких конструкцій є ключовою умовою ефективної та безпечної роботи біогазових комплексів, а також необхідним етапом інтеграції в європейський енергетичний простір.
Keywords: біогазові реактори; енергетичний простір