Методи системного моделювання у дослідженні соціально-економічних процесів - Єременко, Лариса В'ячеславівна; Yeremenko, Larysa; Єременко, Денис Володимирович; Yeremenko, Denys (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Соціально-економічні системи характеризуються складною багаторівневою організацією, значним різноманіттям елементів, високою чутливістю до зовнішніх впливів і мінливістю поведінки суб’єктів, що робить їх аналіз надзвичайно складним завданням. У сучасних умовах глобалізації, цифрової трансформації, прискорення технологічного розвитку й загострення соціально-економічних дисбалансів традиційні методи дослідження втрачають здатність об’єктивно відображати реальні процеси та забезпечувати обґрунтовані управлінські рішення. Нелінійний характер економічної динаміки, непередбачуваність поведінкових реакцій, вплив інституційних та психологічних факторів, виникнення кризових явищ і зворотних зв’язків між процесами обумовлюють необхідність використання підходів, що здатні враховувати складність та адаптивність соціально-економічних систем. У цьому контексті системне моделювання виступає найефективнішим інструментом для формалізації реальних взаємозалежностей, проведення сценарного аналізу та прогнозування наслідків рішень.
Keywords: методи системного моделювання; процеси моделювання