Удосконалення технології виробництва десерту фондан - Ганчева, А. І. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Фондан - класичний десерт, родом з Франції назва якого перекладається як «розтоплений шоколад». Це пухкий бісквіт з рідкою шоколадною начинкою яка має витікати з середини , яке разом із шоколадним брауні є одним із найпопулярніших шоколадних десертів у світі. На перший погляд може здатися, що цей десерт складний у приготуванні, але це не так. Часті запроси в інтернеті -як шоколадний вулкан або шоколадна лава (лавовий торт) - які справді схожі на вулканічну лаву! Шоколадні тістечка з рідкою серединкою часто називають живими тістечками і шоколадними фланами, тобто флан - це порожній коржик, наповнений начинкою. Цей десерт - доволі молодий створений в кінці ХХ століття, але точно хто автор ніхто не знає. Існують дві версії, за першою французький кухар Жан-Джордж Фонгеріхтен, що працював у Нью-Йорку вийняв десерт раніше ніж потрібно, але скуштувавши йому сподобалось і після доопрацювання ввів його до меню ресторану. За другою версією шеф-кухар «Лагійоля»- Мішель Брас, хоча технологія була складнішою в тісто клали заморожений шоколад, який танув під час випікання.
Keywords: фондан; десерт; удосконалення