Обґрунтування заходів щодо зменшення втрат електричної енергії в розподільних мережах району електропостачання - Опушнєв, Вадим Юрійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: У кваліфікаційній роботі виконано аналіз електричних розподільних мереж району електропостачання та ефективності передавання ними електричної енергії. Виконано аналіз методів вимірювання та нормування втрат електричної енергії. Проаналізовано залежність втрат електричної енергії від параметрів оточуючого середовища. Проаналізовано методи розрахунку втрат електричної енергії. Запропоновано математичну модель розрахунку технічних втрат електричної енергії із врахування температури довкілля. Для реалізації методу запропоновано програмно-технічний комплекс із використанням спеціалізованого багатофункціонального пристрою. Вибрано оптимальні заходи для зниження втрат електроенергії в розподільній електричній мережі району електропостачання. У кваліфікаційній роботі також проведено техніко-економічні розрахунки впровадження заходів зі зниження втрат в електричній розподільній мережі району електропостачання. /// EN: This qualification work analyzes the electrical distribution networks of the power supply area and their efficiency in transmitting electricity. Methods of measuring and standardizing electricity losses, as well as their dependence on environmental parameters, were examined.The methods of calculating electricity losses were analyzed. A mathematical model for calculating technical electricity losses considering ambient temperature was proposed. A software and hardware complex using a specialized multifunctional device was suggested for the implementation of the method.Optimal measures for reducing electricity losses in the distribution network of the power supply area were selected.Technical and economic calculations were carried out for the implementation of the proposed measures to reduce losses in the electrical distribution network of the power supply area.
Keywords: розподільна електрична мережа; втрати електричної енергії; моніторинг втрат електричної енергії; температура оточуючого середовища; distribution network; electricity losses; electricity loss monitoring; ambient temperature