Формування комунікативної компетентності фахівців з програмної інженерії у закладах вищої освіти: дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 - Симоненко, Світлана Вікторівна; Симоненко, Светлана Викторовна; Symonenko, Svitlana (Запоріжжя: Класичний приватний університет, 2019)
UK: Дисертація присвячена актуальному дослідницькому питанню обґрунтування, розробки та експериментальної перевірки ефективності моделі та організаційно-педагогічних умов формування комунікативної компетентності фахівців програмної інженерії у вищих навчальних закладах. Проаналізовано нормативні документи, закони, педагогічні, психологічні та методологічні джерела з теорії та практики професійної підготовки фахівців з особливим акцентом на інженерах програмного забезпечення у вищих навчальних закладах, навчальних програмах та інструкціях з інженерного забезпечення програмного забезпечення в Україні та за кордоном. Уточнені дефініції понятійних конструктів «компетентність», «комунікація», «комунікативна компетентність». Сформульовані дефініції понять «комунікативна компетентність фахівців програмної інженерії» та «комунікативні моделі». EN: The thesis deals with the urgent research issue of the substantiation, development and experimental verification of the effectiveness of the model and organizational and pedagogical conditions of the formation of the communicative competence of software engineering specialists at higher education institutions. Standard documents, national laws, pedagogical, psychological and methodological sources on the theory and practice of the professional training of specialists with the special focus on software engineers at higher education institutions, software engineering education curricula and guidelines in Ukraine and abroad have been analyzed. The definitions of «competence», «communication», «communicative competence» have been specified. The notions of «communicative competence of software engineering specialists» and «communicative patterns» have been formulated.
Keywords: професійна підготовка; компетентність; комунікація; комунікативна компетентність; фахівець з програмної інженерії; заклади вищої освіти; professional training; competence; communication; communicative competence; software engineering specialist; higher education institutions