Формування фінансової стратегії стійкого розвитку підприємства в умовах сучасних викликів - Тяжкороб, Ірина Володимирівна; Януль, В. Р. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Сучасні умови господарювання підприємств характеризуються зміною геополітичної ситуації, коливаннями ринкової кон’юнктури, нестабільністю фінансових потоків, загостренням конкуренції. Ці та інші виклики вимагають швидкого реагування та потребують обґрунтованого системного підходу до стратегічного управління фінансовими ресурсами підприємств. За таких обставин саме фінансова стратегія стає ключовим інструментом, що дає можливість керівництву підприємства узгодити довгострокові цілі розвитку з практичними рішеннями щодо формування, розподілу й використання фінансових ресурсів. Вироблення дієвої фінансової стратегії дозволяє підприємству не лише забезпечити стабільність поточної діяльності, а й створити передумови для подальшого зростання. Фінансова стратегія, з одного боку, визначає орієнтири, у межах яких реалізуються інвестиційні пріоритети та обираються найкращі джерела їх фінансування, а з іншого боку, – залежить від узгодженості стратегічних фінансових рішень із загальною економічною моделлю стійкого розвитку підприємства.
Keywords: фінансова стратегія; розвиток підприємств; фінансове забезпечення