4.3 Оцінка енергоємності системи електрообладнання потокових ліній очищення зерна - Постнікова, Марина Вікторівна; Постникова, Марина Викторовна; Postnikova, Marina (Boston: Primedia eLaunch, 2020)
Для оцінки можливостей енергозбереження на зернопунктах необхідно розробити найбільш об’єктивний спосіб оцінки ефективності технологій і технічних засобів. Техніко-економічне обґрунтування слід доповнити енергетичним аналізом технологій післязбиральної обробки зерна, машин і устаткування, який полягає у визначенні витрат різних видів енергії, а також сировини, матеріалів і живої праці при виробництві продуктів харчування [125]. Важливим показником процесу післязбиральної обробки зерна є її енергоємність, яка призначена для планування потреб галузі в паливно-енергетичних ресурсах. Енергоємність, яка включена в загальну систему показників післязбиральної обробки зерна, дозволить здійснити оцінку та вибір енергозберігаючих технологій, а також уточнити вимоги до енергетичного та технологічного обладнання післязбиральної обробки зерна
Keywords: очищення зерна; зернопункт; техніко-економічне обґрунтування; енергетичний аналіз технологій післязбиральної обробки зерна; обробка зерна; післязбиральна обробка зерна; енергозберігаючі технології