Оцінка потреби підприємства у фінансуванні витрат на операційну та інвестиційну нерухомість - Трусова, Наталя Вікторівна; Трусова, Наталья Викторовна; Trusova, Natalia (Дніпропетровськ, 2015)
Потреба у фінансуванні витрат на об’єкти операційної і інвестиційної нерухомості, або у реальному інвестуванні, визначається як обсяг відрахувань на відтворення основних засобів, який безпосередньо пов’язаний із визначенням порядку їх переоцінки. Згідно з вітчизняним законодавством переоцінка основних засобів - це доведення залишкової вартості основних засобів до справедливої. А в більшості випадків, як свідчить практика, справедлива вартість основних засобів - це ринкова вартість. У свою чергу, як зазначено в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 19 «Об'єднання підприємств» справедлива вартість - це сума, за якою можуть бути здійснені обмін активу або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами [5]. Крім того, підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт
Keywords: фінансування витрат; операційна нерухомість; інвестиційна нерухомість; інвестування