Особливості технології паливних пеллет із деревини листяних порід - Червоткіна, Олександра Олександрівна; Прокопенко, Олена Павлівна; Паляничка, Надія Олександрівна; Chervotkina Oleksandra; Prokopenko Olena; Palyanychka Nadiia (Запоріжжя : ТДАТУ, Видавничій дім "Гельветика", 2025)
UA: Дані дослідження спрямовані на вивчення фізико-механічних властивостей паливних пелет, які отримуються з деревини листяних порід. У результаті дослідження встановлено, що використовувати листяні породи деревини у їх незмінному вигляді є недоцільним, оскільки отримані пелети з такої сировини мають знижену механічну міцність. Технологічним розв'язанням цієї проблеми стала обробка подрібненої деревної маси насиченою парою. Результати виробничих випробувань засвідчили, що таке активування деревних часток листяних порід дає можливість виробляти паливні пелети необхідного стандарту якості. Технічною рисою технології є застосування матриці з довжиною пресуючого каналу 33 мм. /// EN: These studies are aimed at studying the physical and mechanical properties of fuel pellets obtained from hardwood. It was established that the use of these wood species in their unchanged form is impractical, since the pellets obtained from them have reduced mechanical strength. The technological solution to this problem was the treatment of crushed wood raw materials with saturated steam. The results of industrial tests confirmed that such activation of hardwood wood particles allows obtaining fuel pellets of the required quality standard. The technical feature of the technology is the use of a matrix with a pressing channel length of 33 mm.
Features of technology of fuel pellets made from hardwood
Keywords: пелети; гранулювання; матриця; деревина; паливні гранули; пресуючий канал; pellets; granulation; matrix; wood; fuel pellets; pressing channel