Дослідження психофізіологічних факторів сприйняття інформації під впливом кольору учбових приміщень - Вершков, Олександр Олександрович; Антонова, Галина Володимирівна; Тетервак, Ілля Романович; Равлик, С. П.; Vershkov, Oleksandr; Antonova, Halyna; Tetervak, Illia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Серед аспектів ергономіки одне з головних місць займає колористична обробка приміщення як засобу створення емоційно-розумового навантаження. Опит естетичного сприйняття використання кольору в учбовому приміщенні показує, що не бажано зневажати самостійну значимість кольору. Колір - одна з найважливіших складових частин, що визначає функціональну та естетичну досконалість предметного середовища, що оточує людину в побуті, та на виробництві. Ми маємо безліч прикладів монохромних рішень в практиці, що відрізняються високим художнім смаком і тактом, з одного боку, і результати ряду дослідів і опитувань, що говорять про те, що частіше подобається забарвлення поліхромне, яке спокушає новизною кольору, радує забарвленням суміжних приміщень в різні кольори. Американський вчений Ф. Биррен, що дослідив вплив темпераменту людини на кольорову перевагу, пише про сприйняття кольору: «… спокійне оточення може розвивати тільки підвищену напругу і дратівливість. Яскрава фарба може ослабити нервозність, створюючи зовнішній стимул, урівноважуючий внутрішній». І там же: «...реакція на форму викликає інтелектуальні процеси, а реакція на колір більш імпульсивна і емоційна».
Keywords: ергономіка; колористична обробка приміщення; емоційно-розумового навантаження; вплив на психофізіологічні фактори; сприйняття інформації