Технічна підготовка виробництва деталі «Плита ФВ6 8Г39- Ц0101-27Н» в системі автоматизованого проектування з розробкою комплекту технічної документації (17 ПМД. 8998923.06.24/000000 ПЗ) - Каплій, Владислав Юрійович (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: На сьогоднішній день українське виробництво знаходиться у складній ситуації з багатьма викликами та перешкодами. Терористична агресія Росії, окупація півдня та сходу України, а також пандемія COVID-19 спричинили значні труднощі для бізнесу та промисловості. Незважаючи на це, українські промислові виробництва продовжують шукати шляхи для розвитку та модернізації. Швидкий прогрес у науці спричинює швидкий розвиток передових технологій та їх впровадження у виробництво. Важливою частиною перетворення наукових ідей на реальність є проектно конструкторська та технологічна підготовка виробництва. Конструкторська підготовка виробництва на підприємстві є першою стадією підсистеми технічної підготовки. На ній складається технічне та економічне обґрунтування доцільності виробництва нового або модернізованого виробу; розробляється ескізний проект, який дає загальне уявлення про технічні особливості (будову і принцип роботи) нового чи вдосконаленого продукту. Завершальним етапом першої стадії виробництва підсистеми технічної підготовки є розробка технічного проекту та робочої документації. Слід зазначити, що розробка технічного проекту тісно пов'язана з рівнем технічного забезпечення підприємства. Дуже часто схожі завдання можна вирішити різними по підходу технологічними прийомами. Технологічна підготовка займається розробкою нових (чи модернізацією та адаптацією існуючих) технологічних процесів, необхідних для виконання поставлених задач у процесі виробництва заданої продукції. Технологічна підготовка виробництва (ТПВ) поділяється за системністю підходу виробництва конкретного виду продукції (новий цикл виробництва, локалізованість чи інтегрованість техпроцесу у загальній системі виробництва), і залежить від масштабу і характеру роботи підприємства. ТПВ вирішує дуже широкий спектр завдань, які прямо чи ні впливають на ефективність виробництва-планування розміщення необхідного устаткування і обладнання, планування взаємопов'язаних технологічних процесів, планування допоміжного виробництва, ефективне використання матеріальних, енергетичних, людських ресурсів. Таким чином для успішного впровадження наукових ідей у виробництво, створення нових конкурентоспроможних зразків продукції необхідна серйозна конструкторсько-технологічна підготовка виробництва. Вона являється дуже важливим ланцюгом у загальній системі виробництва і при правильній організації відіграє вирішальну роль у створенні нових видів продукції, просуванні науково-технічного прогресу. Метою даної кваліфікаційної роботи є створення комплекта технічної документації для використання на виробництві ПРАТ «Мелком» деталі «Плита ФВ6 8Г39-Ц0101-27Н» після деокупації міста Мелітополь. Об’єкт дослідження – система технологічної підготовки виробництва підприємства «Мелком». Предметом дослідження є комплект технічної документації. Метод дослідження – аналіз технічної підготовки виробництва деталі на підприємстві «Мелком» та його удосконалення. Новизна отриманих результатів полягає в наступному: удосконалено комплект технічної документації, технологічний процес, та створено керуючу програму на верстат з ЧПК. Практичне значення отриманих результатів полягає в наданні інженеру-технологу можливостей підвищити продуктивність своєї праці. Для досягнення поставлених цілей в роботі вирішуються наступні задачі: – аналіз існуючої на підприємстві системи технічної підготовки виробництва деталі «Плита ФВ6»; – аналіз існуючої конструкції деталі «Плита ФВ6»; – розробка нової конструкції деталі «Плита ФВ6»; – аналіз існуючого технологічного процесу на виготовлення деталі «Плита ФВ6»; – розробка технологічного процесу обробки деталі «Плита ФВ6» із застосуванням Solidworks CAM; – розробка керуючої програми обробки деталі із застосуванням PowerMill; – розробка ергономічного проекту розташування робочих місць у приміщенні технолога-програміста з відображенням питань безпеки життєдіяльності; – розрахунок економічної ефективності впровадження удосконаленого технологічного процесу. Таким чином результати даної кваліфікаційної роботи мають на меті стати важливим внеском в удосконалення технологічного процесу розробки деталі «Плита ФВ6» зі стратегіями економічного відновлення та стійкого розвитку українського виробництва.
пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи СВО «Бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Комп’ютерне проектування і дизайн» зі спеціальності 131 «Прикладна механіка»
Keywords: технічне завдання; програмне забезпечення; система автоматизованого проектування; керуюча програма; приватне акціонерне товариство; верстати ЧПК; числове програмне керування; автоматизована система; технологічний процес; коефіцієнт запасу міцності; робоче місце; конструктор; економічна ефективність