Вдосконалення технологічної лінії виробництва білого батону в умовах м. Звягель : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Щерба, Владислав Ігорович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У першому розділі здійснено аналітичне дослідження сучасного стану ринку хлібобулочних виробів у місті Звягель та прилеглих районах. Надано виробничо-економічну характеристику ПрАТ «Звягельхліб», проаналізовано наявні виробничі потужності, структуру асортименту та організацію технологічного процесу. За результатами аналізу обґрунтовано необхідність модернізації діючої технологічної лінії з метою підвищення конкурентоспроможності підприємства та стабільності якості продукції. У другому розділі розроблено технічні рішення щодо вдосконалення технологічної лінії виробництва хлібобулочних виробів. Запропоновано замі ну та модернізацію окремих одиниць обладнання, що дозволяє підвищити продуктивність лінії, зменшити енерго- та трудомісткість виробничих опера цій, а також покращити умови експлуатації. Наведено основні вимоги до монтажу обладнання, виконано розрахунок фундаменту та описано регламент технічного обслуговування технологічної лінії. У четвертому розділі розглянуто питання охорони праці та безпеки життєдіяльності під час експлуатації вдосконаленої технологічної лінії. Про ведено аналіз потенційно небезпечних і шкідливих виробничих факторів, роз роблено комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на зниження рівня виробничого травматизму та забезпечення безпечних умов праці. Окрему увагу приділено заходам безпеки у разі виникнення надзвичайних ситуацій. У п’ятому розділі виконано економічне обґрунтування запропонованих технічних рішень. Розраховано основні техніко-економічні показники функціонування вдосконаленої технологічної лінії, зокрема собівартість продукції, обсяг прибутку, рівень рентабельності та строк окупності капітальних вкладень. Отримані результати підтверджують економічну ефективність і доцільність впровадження розроблених заходів на ПрАТ «Звягельхліб».
Keywords: хлібопекарське підприємство; хлібобулочні вироби; технологічна лінія; модернізація; обладнання; економічна ефективність