Використання комп’ютерних симуляцій для вивчення фізичних явищ - Дяденчук, Альона Федорівна; Алгаєв, О. В.; Diadenchuk, Alona (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: У контексті сучасних тенденцій до дистанційного та гібридного навчання використання комп’ютерних симуляцій для вивчення різних явищ, у тому числі і фізичних, стає невід’ємною складовою сучасної освіти. Інтерактивні освітні програми та платформи дозволяють моделювати складні фізичні явища, забезпечуючи доступ до інтерактивних ілюстрацій процесів навіть за відсутності лабораторного обладнання, а використання цифрових технологій дозволяє зробити освітній процес більш гнучким і адаптованим до індивідуальних особливостей здобувачів освіти. Комп’ютерні симуляції дозволяють вивчати фізичні процеси на візуальному рівні, що значно підвищує рівень розуміння складних концепцій, роблячи абстрактні поняття більш доступними та зрозумілими, а також моделювати різноманітні процеси, спостерігати за їхньою поведінкою в умовах, які важко або неможливо створити в реальному експерименті, наприклад, у квантовій механіці чи астрофізиці. Питання використання програм-симуляторів висвітлено у низці досліджень Шута М. І., Мисліцької Н. А., Слободяник О. В., Атаманчука П. С., Благодаренко Л. Ю., Заболотного В. Ф. та інших вчених. Більшість цих робіт присвячена використанню методів комп'ютерної фізики саме в шкільному курсі, однак всі вони підтверджують покращення розуміння складних фізичних явищ, підвищення мотивації здобувачів освіти та оптимізацію освітнього процесу. Метою даної роботи є аналіз переваг використання комп’ютерних симуляцій та вивчення можливостей застосування популярних онлайн-інструментів у курсі «Фізика».
Keywords: інтеграція комп’ютерних симуляцій у курс «Фізика»; розуміння фізичних процесів за рахунок візуалізації; модернізація освітнього процесу