Вибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізації - Іванова, Ірина Євгенівна; Иванова, Ирина Евгеньевна; Ivanova, Iryna; Сердюк, Марина Єгорівна; Сердюк, Марина Егоровна; Serdyuk, Maryna; Герасько, Тетяна Володимирівна; Герасько, Татьяна Владимировна; Herasko, Tetiana; Білоус, Ельзара Серанівна; Белоус, Эльзара Серановна; Bilous, Elzara; et al. (My University, 2019)
UK: Дслідження присвячені оцінці впливу сортових особливостей на товарні та біохімічні показники плодів черешні української селекції , що вирощені в умовах Півдня України. Проведено науково – обґрунтовану оцінку свіжих плодів 12-ти районованих сортів черешні в стадії знімальної стиглості методом багатокритеріальної оптимізації. В межах досліджуваної групи сортів кращим виявився новий районований сорт Удівітельна (1 ранг) − (х12) =1,80. Контрольний сорт Мелітопольська чорна за значенням цільової функції отримав 11 ранг - (х1) = 3,81 , а районований сорт Удача за комплексом товарних та біохімічних показників отримав значення (х10) = 3,91 та займає останній 12 ранг. На підставі значень товарно-біохімічних показників сорту Удівітельна розроблено комплекс параметрів, який дозволяє науково прогнозувати оптимальну якість свіжих плодів черешні: середня маса плоду – 9,6 %; початкова концентрація сухих розчинних речовин - 19,8 %; цукрів  12,9 %; титрованих кислот  0,52%; аскорбінової кислоти  6,9 мг/100г; суми біофлавоноїдів 570,0 мг/100г. RU: Исследования посвящены оценке влияния сортовых особенностей на товарные и биохимические показатели плодов черешни украинской селекции, что вырощены в условиях юга Украины. Проведен научно-обоснованный выбор свежих плодов 12-ти районированных сортов черешни в стадии съемной зрелости методом многокритериальной оптимизации. В рамках исследуемой группы сортов лучшим выявлен новый районированный сорт Удивительная (1 ранг) − (х12) =1,80. Контрольный сорт Мелитопольская черная по значению целевой функции получил 11 ранг - (х1) = 3,81, а районированный сорт Удача по комплексу товарных и биохимических показателей получил значение (х10) = 3,91 и занимает последний 12 ранг. На основании значений товарно-биохимических показателей сорта Удивительная разработан комплекс параметров, который позволяет научно прогнозировать оптимальное качество свежих плодов черешни: средняя масса плода – 9,6%; начальная концентрация сухих растворимых веществ - 19,8%; сахаров-12,9%; титрованых кислот – 0,52%; аскорбиновой кислоты - 6,9 мг/100г; суммы биофлавоноидов 570,0 мг/100г. EN: The research is devoted to the evaluation of the effect of varietal characteristics on the marketability and biochemical parameters of Ukrainian cherry fruit selections grown in the conditions of the south of Ukraine. A scientifically grounded estimation of fresh fruits of 12 zoned varieties of sweet cherries of shooting ripeness by the method of multicriteria optimization was conducted. Within the studied group of varieties, the new zoned variety Udivitelna was found to be the best - 1 rank - φ (x12) = 1.80.The control variety Melitopolska chorna checked the rank 11 - φ (x1) = 3.81 for the target function, and the rational variety for Udacha after the complex of marketability and biochemical indices got the value - φ (x10) = 3.91 and occupies the last twelfth rank. On the basis of the values of marketability and biochemical indicators of the Udivitelna variety, a set of parameters was developed, which allows scientifically to predict the optimum quality of fresh fruit of sweet cherry: the average weight of the fruit - 9,6%; initial concentration of dry soluble substances - 19,8%; sugar - 12,9%; titrated acids - 0,52%; ascorbic acid - 6.9 mg / 100 g; the sum of bioflavonoids - 570.0 mg / 100 g.
Выбор сорта черешни с оптимальным комплексом параметров методом многокритериальной оптимизации
The choice of sweet cherry varieties with optimal set of parameters by the method multicriteria optimization
Keywords: плоди черешні; товарність плодів; термін достигання; біохімічний склад; багатокритеріальний метод; геометрична згортка критеріїв; ряд ранжування; цільова функція; сорт; якість; плоды черешни; товарность плодов; срок созревания; биохимический состав; многокритериальний метод; геометрическая сверстка критериев; ряд ранжирования; целевая функция; качество; sweet cherry fruits; marketability of fruits; shelf life; biochemical composition; multicriteria method; geometric convolution of criteria; row ranking; target function; variety; quality