Мобільні застосунки як інструмент удосконалення освітнього процесу з фізики для здобувачів інженерних спеціальностей - Дяденчук, Альона Федорівна; Diadenchuk, Alona (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті розглянуто можливості використання мобільних застосунків у процесі вивчення фізики здобувачами інженерних спеціальностей. Показано, що мобільні цифрові інструменти забезпечують інтерактивність, візуалізацію складних фізичних явищ, підвищують мотивацію та сприяють формуванню цифрових компетентностей. Проаналізовано типи застосунків, що можуть бути інтегровані в освітній процес: симулятори, віртуальні лабораторії, датчикові застосунки та тренажери для розв’язування задач. А також окреслено підходи до інтеграції мобільних застосунків в освітній процес з фізики та узагальнено результати їх використання як інструмента підтримки практико-орієнтованого навчання. /// EN: The article considers the possibilities of using mobile applications in the process of studying physics by engineering students. It is shown that mobile digital tools provide interactivity, visualization of complex physical phenomena, increase motivation and contribute to the formation of digital competencies. The types of applications that can be integrated into the educational process are analyzed: simulators, virtual laboratories, sensor applications and simulators for solving problems. It also outlines approaches to integrating mobile applications into the educational process in physics and summarizes the results of their use as a tool to support practice-oriented learning.
Mobile applications as a tool for improving the educational process in physics for students of engineering specialties Summary
Keywords: цифрові технології; сенсори смартфона; віртуальні лабораторії; експеримент; цифрові компетентності; digital technologies; smartphone sensors; virtual laboratories; experiment; digital competencies