Регулювання режимів зрошення в інтенсивних садах Півдня України - Малюк, Тетяна Валеріївна; Малюк, Татьяна Валерьевна; Maliuk, Tetiana; Козлова, Лілія Валентинівна; Козлова, Лилия Валентиновна; Kozlova, Liliia; Пчолкіна, Н. Г. (My University, 2019)
Сучасні підходи до процесу зрошення плодових культур орієнтовані на підвищення автоматизації та оперативне управління водним режимом ґрунту, регулювання рівня надходження поливної води у повній відповідності з водоспоживанням рослин, зменшення витрат води та економію трудових і матеріальних ресурсів. Режим вологості ґрунту, який відповідає найбільш високому рівню врожайності, визначається, у першу чергу, величиною сумарного випаровування, що вважається основним елементом водного балансу активного шару ґрунту. При плануванні режимів зрошення цей показник розраховується за допомогою моделей взаємозв’язку швидкості випаровування з випаровуваністю, скоригованих коефіцієнтами, що враховують роль плодових культур та клімату у випаровуванні вологи. Крім того, використання цього методу спрощує та здешевлює призначення поливних норм
Keywords: режими зрошення; зрошення плодових культур; плодові культури; полив рослин; поливні норми