Особливості росту, розвитку та формування урожаю сортів ожини в умовах Лісостепу України : дипломна робота ОР «Магістр», спеціальність 201 «Агрономія». - Віхляєва, Анастасія Олександрівна (Запоріжжя : 2025, 2025)
UA: Дипломна робота присвячена вивченню особливостей росту, розвитку, формування листкової поверхні та структурних елементів врожаю чотирьох сортів ожини в умовах Лісостепу. Дослідні насадження ожини розташовані в Обухівському районі Київської області. Дослідження проведені у 2024 році з сортами ожини: Рубен (Reuben), Лох-Несс (Loch Ness) Натчез (Natchez), Честер (Chester Thornless). У результаті виконання роботи встановлено, що показники тривалості фенологічних фаз, формування листкової поверхні та елементи структури врожаю суттєво залежать від сортових особливостей ожини. За комплексом ознак росту та урожайності виділено такі сорти ожини як Рубен та Честер. Їх вирощування забезпечило підвищення урожайності порівняно з іншими сортами на 40-46 % при високій якості ягід. Ці сорти характеризувалися більшою економічною та енергетичною ефективністю, рівень рентабельності вирощування яких досягав 97,9-105,0 %, а коефіцієнт енергетичної ефективності склав 1,84-1,98. Сорти ожини Рубен та Честер рекомендовано для зони Лісостепу України з метою отримання високої урожайності і товарної якості ягід.
Keywords: ожина; cорт; продуктивність; урожайність; економічна та енергетична ефективність