Енергоінформаційна радіоімпульсна біотехнологія і електронні системи знищення шкідників картоплі : автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук - Сілі, Іван Іванович; Sili, Ivan (Харків : ХНТУСГ ім. Петра Василенка, 2015)
UA: У дисертаційній експериментальних роботі досліджень на основі створена теоретичних і енергоінформаційна радіоімпульсна технологія і електронна система радіоімпульсного випромінювання в сантиметровому діапазоні довжини хвиль для знищення колорадських жуків та їх личинок. У роботі на основі математичної моделі було досліджено процес взаємодії радіоімпульсного середовищем картоплі радіоімпульсного і випромінювання визначені з біотропні рослинним параметри випромінювання для знищення колорадських жуків. Проведений багатофакторний експеримент показав, що оптимальними біотропними параметрами радіоімпульсного випромінювання для знищення олорадських жуків є: частота 110 мВт/см2; експозиція 2 с; тривалість радіоімпульсів 1·10-6 с; шпаруватість радіоімпульсів 160. Для виробничого застосування були розроблені: діодний генератор з потужністю 600 Вт; синхронізуюче джерело на основі високодобротного резонатора прохідного типу; секторіальна антена з діаграмою спрямованості 800 мм. Виробничий експеримент показав, що картопля оброблена радіоімпульсним випромінюванням зацвіла на 7 днів раніше, а врожай збільшився на 17%, ніж на ділянці з хімічним способом обробки. Економічний ефект від застосування радіоімпульсного випромінювання для знищення колорадських жуків склав 25 тис. грн. на гектар. EN: In dissertation based on theoretical and experimental studies radiopulse energy informational electromagnetic technology and electronic pulse electromagnetic radiation device in the centimeter range of wavelengths were developed. This device allows to destroy Colorado beetles and their larvae. Based on a mathematical model process of interaction between radiopulse radiation and plants was studied. Biotropic attributes of EMF for Colorado beetle control were calculated. Conducted experiments showed that optimal biotropic attributes are: pulse filling frequency 20 GHz; power flux density 110 mW /sm2; exposition 2 s; pulse duration 1  10  6 s ; pulse porosity 160. For practical usage following components were developed: diode generator 600 W; synchronizing based on high-quality pass type resonator; sectorial antenna with radiation of 800 mm. The production experiment has shown that potato treated with pulsed EMR bloomed 7 day earlier, and the yield has increased by 17% more in the group with chemically treatment. The economic effect of EMF radiopulse radiation use for Colorado beetles control was 25 thousand. UAH per hectare.
Keywords: енергоінформаційне радіоімпульсне випромінювання; діодний генератор; синхронізуюче джерело електромагнітних коливань; колорадський жук; радіоімпульсний захист картоплі; energy radiopulse radiation; diode generator; synchronizing source of electromagnetic waves; Colorado potato beetle; potato radiopulse protection