Геоекономічні ризики цифрової фрагментації: вплив на глобальну торгівлю та інновації - Крук, Олена Миколаївна; Борисова Світлана Євгенівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Поглиблення розривів у цифровій взаємодії між країнами та технологічними центрами суттєво впливають на світову економіку, увага часто акцентується на тому, що глобальний цифровий простір втрачає цілісність, а оцінка пов’язаних з цим ризиків стає дуже важливою для державної політики, бізнесу та міжнародної кооперації. Геоекономічні ризики цифрової фрагментації пов’язані з тим, що глобальний цифровий простір усе більше розпадається на окремі регіональні та політичні блоки з різними правилами, стандартами, платформами та інфраструктурою. Така ситуація – не абстрактна загроза, а поступовий тренд, який проявляється через цифрові санкції, обмеження передачі даних, технологічний протекціонізм, конкуренцію за цифровий суверенітет та формування «цифрових сфер впливу». У таких умовах цифрова економіка перестає бути по-справжньому глобальною, а перетворюється на «мозаїку» несумісних екосистем, що напряму впливає на міжнародну торгівлю, інвестиції та інноваційні процеси.
Keywords: цифрова фрагментація; геоекономічні ризики