Післязбиральна і передпосівна обробка насіння соняшнику вищих репродукцій - Тимошов, В. А. (Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2021)
В Україні відсутні технологія і технічні засоби для післязбиральної обробки невеликих партій маткових, суперелітних, елітних і першої репродукції насіння олійних і зернових культур. Оригінатор сорту: науково-дослідним, досвідченим зональним установ і їх елітно-насінницьким господарствам доводиться переробляти в сезон понад трьохсот партій маткових, суперелітних і елітного насіння. Важливими вимогами технології післязбиральної обробки є виключення механічного засмічення батьківських форм, підвищення енергії проростання, схожості, і при посіві в поле польової схожості і врожайності насіння материнської форми. Для вирішення поставленої проблеми нами розроблена контейнерна технологія і експериментальне обладнання післязбиральної обробки гібридів насіння батьківських форм та гібридів насіння соняшнику першої репродукції.
Keywords: соняшник; обробка насіння; комбайн