Теоретичне та експериментальне дослідження показників роботи орного агрегату, працюючого за схемою «push-pull» - Надикто, Володимир Трохимович; Надыкто, Владимир Трофимович; Nadykto, Volodymyr; Кістечок, Олександр Дмитрович; Кистечок, Александр Дмитриевич; Kistechok, Oleksandr (Сумський НАУ, 2016)
UK: Наведені результати теоретичних та експериментальних досліджень двох орних машинно-тракторних агрегатів (МТА). Один з них складався із трактора ХТЗ-16131, фронтального двохкорпусного й задньонавішеного чотирьохкорпусного плугів (схема «push-pull» «2+4»), а другий (із цього ж трактора й п'ятикорпусного задньонавішеного плуга (схема «0+5»). Згідно отриманим експериментальним даним робоча ширина захвата агрегату за схемою «2+4» була на 20,9% більше, ніж в агрегату за схемою «0+5». І хоча робоча швидкість руху першого МТА виявилася на 1,5% нижче, через перевагу в ширині захвату продуктивність його роботи була вище на 19,5%. У силу цього питома витрата палива агрегатом за схемою «2+4» виявилася нижчою. В умовах польового експерименту економія палива склала 11,5%. Середньо квадратичне відхилення глибини оранки для обох порівнюваних агрегатів не перевищувало агротехнічних вимог (± 2 см) і окремо становило: для МТА за схемою «0 + 5» - (1,98 см, а для агрегату за схемою «2+4» - (1,52 см. У той же час, зазначена різниця між цими статистичними характеристиками (±1,98 см і ±1,52 см) є не випадковою.Із цієї причини можна вважати, що застосування орного агрегату за схемою «push-pull» «2+4» забезпечує обробку ґрунту із кращою рівномірність ходу плугів по глибині. RU: Изложены результаты теоретических и экспериментальных исследований двух пахотных машинно-тракторных агрегатов (МТА). Один из них состоял из трактора ХТЗ-16131, фронтального двухкорпусного и задненавесного четырехкорпусного плугов (схема «push-pull» «2+4»), а второй - из этого же трактора и пятикорпусного задненавесного плуга (схема «0+5»). Согласно полученным экспериментальным данным рабочая ширина захвата агрегата по схеме «2+4» была на 20,9% больше, чем у агрегата по схеме «0+5». И хотя рабочая скорость движения первого МТА оказалась на 1,5% ниже, из-за преимущества в ширине захвата производительность его работы была выше на 19,5%. В силу этого удельный расход топлива агрегатом по схеме «2+4» оказался ниже. В условиях полевого эксперимента экономия топлива составила 11,5%. Среднее квадратичное отклонение глубины пахоты у обоих сравниваемых агрегатов не превышало агротехнических требований (± 2 см) и отдельно составляло: для МТА по схеме «0 + 5» – ±1,98 см, а для агрегата по схеме «2+4» – ±1,52 см. В тоже время, указанная разница между этими статистическими характеристиками (±1,98 см и ±1,52 см) является не случайной. По этой причине можно считать, что применение пахотного агрегата по схеме «push-pull» «2+4» обеспечивает обработку почвы с лучшей равномерность хода плугов по глубине. EN: The article expounds the research results of two ploughing machine and tractor aggregates (МТА). One of them consisted of a tractor HTZ-16131, a front-mounted double-furrow and a rear-mounted four furrow ploughs (the scheme «push-pull» «2+4»), but the other - of the same tractor and a five furrow rearmounted plough (the scheme «0+5»). The obtained experimental data indicate that the working width of the aggregate assembled according to the scheme «2+4» was by 20.9% greater than that of the aggregate created according to the scheme «0+5». Although the operating velocity of travel of the first MTA turned out to be by 1.5% lower, its efficiency, due to a greater working width, was by 19.5% higher. Therefore the specific fuel consumption by the aggregate created according to the scheme «2+4» turned out to be by 11.5% lower. The mean root square deviation in the depth of ploughing by both the compared aggregates did not exceed the agrotechnical requirements (± 2 cm); however the use of a ploughing aggregate, created according to the scheme «push-pull» «2+4», ensures soil cultivation with more uniform plough travel by depth.
Теоретическое и экспериментальное исследование показателей работы пахотного агрегата, работающего по схеме «push-pull»
Investigation of the draft-and-power, and agreotechnical indicators of the work of a ploughing aggregate, created according to the scheme «push-pull»
Keywords: оранка; агрегат; «push-pull»; фронтальний плуг; схема агрегату; продуктивність; витрата палива; пахота; фронтальный плуг; схема агрегата; производительность; расход топлива; ploughing; aggregate; front-mounted plough