Теоретичне дослідження рівномірного руху боронувальної секції для обробітку парів. - Адамчук, Валерій Васильович; Булгаков, Володимир Михайлович; Надикто, Володимир Трохимович; Nadykto, Volodymyr; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Ihnatiev, Yevhen; Тиховод, Микола Анатолійович (My University, 2021)
Однією із задач обробітку парів у засушливих умовах півдня України є збереження ґрунтової вологи. Для розв’язання цієї задачі агротехнічний фон парового поля має оброблятися на досить малу глибину, яка не перевищує 5-6 см. Таку вимогу може забезпечити ґрунтообробне знаряддя з робочими органами, конструкція яких практично не має кута розпушення. Єдиною важливою проблемою при цьому залишається забезпечення стабільності положення ґрунтообробного знаряддя у повздовжньо-верти кальній площині. Теоретичними дослідженнями встановлено, що з огляду на це обладнувати боронувальну секцію укороченими зубами друго го, третього і четвертого рядів немає потреби, оскільки вплив цього конструктивного рішення на положення рівноваги знаряддя в повздовжньо- вертикальній площині незначний, а ускладнення його конструкції відчутне. Зі збільшенням кута (р установки до горизонту плоскорізальних елементів, кута тертя ґрунту <р, і висоти зуба к кут а нахилу повідків боронувальної ланки до горизонту має теж бути більшим.
Keywords: парове поле; борона; зуб борони; стійкість