Інтелектуальна система для формування рекомендацій користувачам бібліотеки - Коржилов, Борис Миколайович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: Автоматизація бібліотек стає необхідністю, і програма керування з ШІ-асистентом значно підвищує ефективність. Вона спрощує облік і інвентаризацію, мінімізує помилки, оптимізує пошук літератури та надає персоналізовані рекомендації. ШІ аналізує популярність книг, прогнозує попит і допомагає оновлювати фонд, а також генерує звіти для прийняття управлінських рішень. Інтеграція з цифровими ресурсами забезпечує доступ до електронних книг та архівів. У результаті така система покращує обслуговування користувачів і робить управління бібліотекою сучасним та ефективним. Об’єкт дослідження: процес управління бібліотечним фондом, зокрема методи автоматизації обліку, організації та оптимізації роботи бібліотеки за допомогою інформаційних технологій і штучного інтелекту. Предмет дослідження: інтелектуальна система з можливістюформування рекомендацій користувачам бібліотеки, її функціональні можливості та вплив на ефективність управління бібліотечним фондом. Мета роботи: створення програмного забезпечення для керування бібліотекою, з вбудованим штучним інтелектом у ролі асистента. /// EN: Library automation is becoming a necessity, and a management program with an AI assistant significantly increases efficiency. It simplifies accounting and inventory, minimizes errors, optimizes literature search, and provides personalized recommendations. AI analyzes book popularity, forecasts demand, and helps update the collection while also generating reports for managerial decision-making. Integration with digital resources ensures access to electronic books and archives. As a result, such a system improves user service and makes library management modern and efficient. Object of research: the process of managing the library collection, in particular, methods of automating accounting, organization, and optimization of library operations using information technology and artificial intelligence. Subject of research: an intelligent system with the capability to generate recommendations for library users, its functional capabilities, and its impact on the efficiency of library collection management. Purpose of the work: to create software for library management with embedded artificial intelligence as an assistant.
кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 122 «Комп'ютерні науки»
Keywords: програмне забезпечення; керування складом; бібліотечний фонд; ші-асистент; автоматизація; software; inventory management; library collection; ai assistant; automation