Обґрунтування конструктивно-технологічної схеми барабанної сушарки сипкої продукції із центральним вібромеханічним рушієм - Паламарчук, Ігор Павлович; Palamarchuk, Ihor; Дьомін, Олександр Анатолійович; Domin, Oleksandr; Науменко, Д. О.; Naumenko, D. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
UA: Перспективи розвитку сушильних технологій сьогодні пов’язані з кількома ключовими напря-мами: зниженням енергетичних витрат, підвищенням якості готової продукції, забезпеченням процесу зне-воложення у безперервному циклі, створенням універсального обладнання з високим рівнем ефективності та забезпеченням екологічної безпеки виробничих процесів. Порівняльний аналіз досліджуваних барабанних сушарок виявив перспективи їх розвитку у застосуванні комбінованої механічної, вібраційної, пневмодина-мічної, фізико-хімічної дії на технологічне середовище, вдосконалення конструктивних схем робочих кон-тейнерів із застосуванням пасивних та активних турбулізаторів сипкої продукції, застосування прогресив-них методів генерації коливального руху виконавчих органів сушарки за умови узгодженості технологічних рішень та їх конструктивної реалізації. Вібромеханічна інтенсифікація процесів сушіння набуває усе біль-шого попиту через можливість істотного поліпшення умов контакту з конвективним потоком енергоносія та можливість зменшення енерговитрат під час вологовидалення. Центральне розташування віброзбуджувача у розробленій барабанній сушарці дає можливість фактично нівелювати «застійні зони» у робочій ємкості, що істотно збільшує рухливість технологічного завантаження та, відповідно, поверхню тепломасообміну. Різниця між статичною та динамічною осями використаного кінематичного приводного механізму дає змогу забезпечити коливальний рух виключно робочого барабану та, відповідно, призводить до зменшення енерго-витрат на процес в 1,8 рази порівняно з класичним дебалансним віброзбуджувачем. /// EN: The prospects for the development of drying technologies today are associated with several key areas: reducing energy costs, improving the quality of finished products, ensuring the dehumidification process in a continuous cycle, creating universal equipment with a high level of efficiency and ensuring the environmental safety of production processes. A comparative analysis of the studied drum dryers revealed the prospects for their development in the application of combined mechanical, vibrational, pneumodynamic, physicochemical action on the technological environment, improving the design schemes of working containers using passive and active turbulators of bulk products, using progressive methods of generating oscillatory motion of the dryer's executive bodies, provided that technological solutions are consistent and their constructive implementation. Vibromechanical intensification of drying processes is becoming increasingly in demand due to the possibility of significantly improving the conditions of contact with the convective flow of the energy carrier and the possibility of reducing energy consumption during moisture removal. The central location of the vibratory exciter in the developed drum dryer makes it possible to actually level out «stagnant zones» in the working capacity, which significantly increases the mobility of the technological load and, accordingly, the heat and mass exchange surface. The difference between the static and dynamic axes of the used kinematic drive mechanism allows for oscillatory motion of only the working drum and, accordingly, leads to a reduction in energy consumption for the process by 1.8 times compared to the classic unbalanced vibratory exciter.
Justification of the design and technological diagram of a drum dryer for bulk products with a central vibromechanical drive
Keywords: вібраційні сушарки; тепломасообмінна обробка; зернова сировина; теплоносій; кінема-тичний віброзбуджувач; коливальна маса; псевдорозріджений шар; vibrating dryers; heat and mass transfer processing; grain raw materials; coolant; kinematic vibrator; vibrating mass; pseudofluidized layer