Українська оселя : українська етнографічна зона наукової бібліотеки ТДАТУ : відеопрезентація - Ломейко, Наталя Григорівна; Lomeiko, Nataliia (Мелітополь : НБ ТДАТУ, 2021)
У науковій бібліотеці ТДАТУ з 2017 року у читальному залі відкрилася експозиція раритетних етнографічних речей «Українська оселя». Експозиція на мить перенесе нас на 200 років тому. Вона занурює у живу історію нашої країни, передає багату, неповторну культуру українського народу, його побут, звичаї, обряди. Експозиція налічує близько 100 експонатів: вишивка, одяг, дерев’яні приладдя, порцеляновий та глиняний посуд, образи, картини, меблі… Хронологічно вона охоплює кінець ХІХ – початок ХХ століття, оскільки більшість експонатів колекції датується саме цим періодом. Кожна річ – особлива і цінна в цьому експозиційному просторі, тож має своє відведене місце. Створити цей «острівець минулого» вдалося завдяки небайдужості співробітників наукової бібліотеки. За цей час зроблено велику роботу і сьогодні «Оселя» тішить око кожного відвідувача. Доброю традицією стало проведення екскурсій для гостей університету та студентської молоді. Співробітниками бібліотеки оформлено фотозону «Український vintage» де залюбки фотографується університетська спільнота. Етнографічна експозиція має стати безцінною скарбницею виховання та збереження історико-культурної спадщини, національної культури, самосвідомості, історичного досвіду багатьох поколінь, всього того найкращого, що витримало випробування часом.
Keywords: експозиція раритетних етнографічних речей; етнографічна зона в бібліотеці