Современные тенденции в автоматизации технологических процессов - Гулевский, Вадим Борисович; Гулевський, Вадим Борисович; Кузнецов, И.А. (Мелітополь, ТДАТУ, 2019)
RUS: Работа посвящена вопросам новых подходов к реализации систем автоматизации в технологических процессах. Анализируя существующие системы проектирования автоматических и автоматизированных систем управления технологическими процессами, замечено, что автоматизированное решение задач компоновки оборудования и разработка функционально насыщенной автоматической системы управления в большей степени базируется на человеческом факторе. Однако, для выбора оптимального варианта иногда необходимо проанализировать тысячи альтернативных вариантов инжиниринговых решений, что невозможно без их автоматизированного синтеза и анализа. Представлена типичная структурная схема системы автоматизированного управления технологическими процессами. Рассмотрены рынок производителей программируемых логических контроллеров. Отмечено, что 80% рынка ПЛК в Северной Америке занимает компания Allen-Bradley, на Европейской части используется Siemens, а также активно развиваются проекты с использованием оборудования Omron, Schneider и др. Акцентировано внимание на программном обеспечении для создания основной архитектуры управления будущим технологическим процессом и языков программирования. Современные системы автоматизации базируются на концептуально новых подходах в реализации и будут иметь больший потенциал для внедрения в условиях различных производственных отраслях Украины. /////////// UKR: Робота присвячена питанням нових підходів до реалізації систем автоматизації в технологічних процесах. Аналізуючи існуючі системи проектування автоматичних та автоматизованих систем керування технологічними процесами, помічено, що автоматизоване вирішення завдань компонування обладнання та розробка функціонально насиченої автоматичної системи управління в більшій мірі базується на людському факторі. Однак, для вибору оптимального варіанту іноді необхідно проаналізувати тисячі альтернативних варіантів інжинірингових рішень, що неможливо без їх автоматизованого синтезу та аналізу. Особливістю останніх років розвитку галузі є різке зростання попиту на комплексну автоматизацію об'єктів. В даний час існує широке різноманіття обладнання для механізації, електрифікації та автоматизації технологічних процесів, які описані в багатьох джерелах. Це дозволяє передбачити можливі напрями найважливіших зміни у найближчому майбутньому. До таких пристроїв належать електронні комп’ютери - комп’ютери, програмовані логічні контролери (ПЛК), а також портативні комп’ютери із вбудованими засобами зв’язку, введення-виведення та архівації даних. У більшості випадків це програмовані логічні контролери, що використовуються для управління виробничими процесами. Представлена типова структурна схема системи автоматизованого управління технологічними процесами. Розглянуто ринок виробників програмованих логічних контролерів. Відзначено, що 80% ринку ПЛК у Північній Америці займає компанія Allen-Bradley, на Європейській частині використовується Siemens, а також активно розвиваються проекти з використанням обладнання Omron, Schneider та ін. Акцентована увага на програмному забезпеченні для створення основної архітектури керування майбутнім технологічним процесом та мов програмування. Сучасні системи автоматизації базуються на концептуально нових підходах у її реалізації та будуть мати більший потенціал для впровадження в умовах різних виробничих галузях України.
СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ В АВТОМАТИЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ
MODERN TRENDS IN THE AUTOMATION OF TECHNOLOGICAL PROCESSES
Keywords: програмовані логічні контролери; системи автоматизованого управління; автоматизація