Оцінка сортів пшениці озимої зі стійкістю до хвороб і урожайністю - Кухта, Є. О. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Наразі аграрії висувають обґрунтовані вимоги до сучасних сортів, у першу чергу комплексне поєднання високої продуктивності із стійкістю до хвороб і фітофагів, несприятливих чинників довкілля, високої якості. Одним з основних завдань у селекції м’якої пшениці озимої важливе місце належить створенню сортів з комплексною стійкістю проти хвороб. Використання толерантних сортів і гібридів, які менше уражуються збудниками хвороб, є ефективним важелем у покращанні фітосанітарного стану посівів без застосування хімічних засобів. Все це відіграє важливу роль не лише у зниженні пестицидного навантаження на довкілля, але й зменшує небезпеку забруднення урожаю залишками пестицидів. Сучасні сорти мають бути орієнтовані на відповідність основним параметрам адаптивності широкого спектра стресових факторів довкілля конкретної зони вирощування. Вітчизняними селекціонерами створено нові сорти пшениці озимої, які різняться за морфологічними та біологічними властивостями і ознаками [6]. Хоч під впливом екологічних умов спадковість різних сортів рослин не змінюється, умови вирощування значно впливають на реалізацію їх генетичного потенціалу. Одним з основних напрямів селекції пшениці є підвищення адаптивності сортів, тобто зростання стійкості рослин до стресових біотичних і абіотичних чинників довкілля та покращання якості зерна культури. Враховуючи вище зазначене, питання вивчення впливу екологічних умов на стійкість сортів пшениці озимої до збудників хвороб є актуальним. Метою наших досліджень було вивчення стійкості сортів пшениці озимої до збудників хвороб. Оцінку сортів пшениці озимої до хвороб досліджували протягом 2021–2023 рр. чорноземних опідзолених ґрунтах. Пшеницю озиму вирощували на дослідних ділянках площею 100 м2 в чотирьох разовій повторності за загальноприйнятою технологією.
Keywords: озима пшениця; стійкість до хвороб; урожайність сортів пшениці озимої; впровадження