Витоки розвитку та характеристика анімаційних послуг у туризмі - Паришкура (Козерук), Ю. В.; Paryshkura (Kozeruk), Yuliia; Колісниченко, Тетяна Олександрівна; Kolisnychenko, Tetiana; Демко, Валентина Сергіївна; Demko, Valentina; Бистра, І. І.; Bystra, Iryna; Сефіханова, К. А.; Sefikhanova, Katerina (My University, 2024)
UA: Перетворення та зміни в Україні зумовлюють нові підходи до професійної підготовки здобувача освіти. Такий напрям туристичної діяльності, як анімація набуває активного розвитку в усьому світі як засіб у конкурентній боротьбі між поді бними за рівнем сервісу, надання послуг та облаштуванням інтер’єрів готелів та туристичних комплексів. Поняття ані мація вживають у багатьох сферах людської діяльності та вимагає уточнень у структурі та змісту підготовки майбутніх фахівців, що будуть проводити анімаційні заходи. Проводячи аналіз витоків анімаційної діяльності, які ведуть від 50 років минулого сторіччя з’ясовано, що цей вид послуги виник як відповідь на конкуренцію, адже головні завдання аніматора поляга ють у утворенні комфортної, дружньої і гостинної атмосфери у закладі, задоволенні потреб гостей у духовно-культурному, емоційному і фізичному комфорті, формуванні умов для приємної комунікації й проведення дозвілля. Анімація – це додаткові послуги, що надаються гостям готелів, туристичних баз, таборів і інших закладів дозвілля та відпочинку припускають, разом із добре організованими проживанням, харчуванням, створити найбільш комфортні умови для відпочинку. Раціонально організовані анімаційні послуги не залишають гостя без належної уваги, він постійно зайнятий тим, що його тішить, викли кає позитивні емоції, формує позитивний настрій і збуджує бажання повертатися до таких емоцій знову і знову. В анімації використовують активні види відпочинку, до яких належать рухливі спортивні ігри, плавання, біг, піші прогулянки, аеробіка, скелелазіння, туристичні походи, і пасивні – читання, риболовля, заняття музикою, садівництво, комп’ютерні ігри, відвід ування стадіонів, концертів, виставок, музеїв, огляд пам’ятників архітектури, історії й культури. З позицій сьогодення набу ває значущості та потребує вирішення проблема ефективної професійної підготовки майбутніх аніматорів, спроможних здійснювати діяльність у закладах відпочинку та оздоровлення. /// EN: Transformations and changes in Ukraine lead to new approaches to the professional training of an education seeker. Such a direc tion of tourist activity as animation is actively developing all over the world as a means of competition between similar ones in terms of service level, provision of services and arrangement of interiors of hotels and tourist complexes. The concept of animation is used in many areas of human activity and requires clarification in the structure and content of the training of future specialists who will conduct animation activities. Conducting an analysis of the origins of animation activities, which have been conducted since 50 years of the last century, it was found that this type of service arose as a response to competition, because the main tasks of the animator are to create a comfortable, friendly and hospitable atmosphere in the institution, to satisfy the needs of guests in the spiritual, cultural, emotional and physical comfort, creating conditions for pleasant communication and spending leisure time. Animation is an additional service provided to guests of hotels, tourist bases, camps and other recreation and leisure facilities, together with well-organized accommoda tion and food, they are supposed to create the most comfortable conditions for recreation. Rationally organized animation does not leave the guest without due attention, he is constantly busy with what pleases him, evokes positive emotions, creates a wonderful mood. Innovations and technologies in the service sphere and food industry and arouses the desire to return to such emotions again and again. In animation, active types of recreation are used, which include active sports games, swimming, running, hiking, aerobics, rock climbing, hiking, and passive ones – reading, fishing, playing music, gardening, computer games, visiting stadiums, concerts, exhibitions, museums, inspection of monuments of architecture, history and culture. From today's point of view, the problem of effective professional training of future animators capable of carrying out activities in recreation and health facilities is becoming significant and needs to be solved.
Origins of the development and characteristics of animation services in tourism
Keywords: туризм; рекреація; індустрія гостинності; анімація; анімаційні послуги; tourism; recreation; hospitality industry; animation; animation services