Вермикомпост як універсальне органічне добриво і поліпшувач ґрунту - Макарчук, Б. М. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: За останні кілька десятиліть індустріалізація, урбанізація, зростання споживання призвели до збільшення накопичення відходів. Одночасно, хімізація сільськогосподарського виробництва призвела до численних втрат у агроекосистемах, погіршення родючості ґрунтів. Вермикомпостування вирішує як проблему утилізації органічних відходів, так і відновлення родючості ґрунтів з одночасним підвищенням урожайності сільськогосподарських культур. Метою роботи було з’ясувати роль вермикомпосту за його використання у якості добрива і поліпшувача ґрунту. Вермікомпостування — це процес, у якому дощові черв’яки використовуються для перетворення органічних відходів у гумусовий матеріал (вермікомпост або біогумус). Численні дослідження у всьому світі виявили, що вміст поживних речовин у біогумусі загалом вищий, ніж у традиційному компості. Вермикомпост може підвищити родючість ґрунту фізично, хімічно та біологічно. Фізичний вплив вермикомпосту полягає у тому, що ґрунт, оброблений біогумусом, має кращу аерацію, пористість, об’ємну щільність і водоутримання. Одночасно покращуються хімічні властивості ґрунту - нормалізується pH, зростає вміст органічних речовин, доступність елементів мінерального живлення для рослин. Застосування вермикомпосту у якості добрива сприяє збільшенню кількості і чисельності видів ґрунтової біоти.
Keywords: компостування; органічне добриво; біогумус