Звіт про науково-дослідну роботу Програма 5 Дослідження ризиків з питань цивільної безпеки, розробка рекомендацій по їх зниженню в Запорізькій області (заключний) - Прісс, Олеся Петрівна; Яцух, Олег Васильович; Зоря, Михайло Віталійович; Рогач, Юрій Петрович; Падалка, Ганна Олександрівна; Шац, Надія Олександрівна; Бєляк, Павло Олексійович; Ганчук, Катерина Олександрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Об’єкти досліджень: ризики промислових об’єктів і територій, що виникають в процесі господарської діяльності. Мета дослідження полягає у висвітленні теоретичних підходів до аналізу і оцінки механізму управління ризиками промислових об’єктів і територій та визначення основних шляхів його оптимізації. Методи досліджень: В процесі дослідження було застосовано наступні методи: теорії нечітких множин та нечіткої логіки,, аналіз і синтез, порівняння, структурно-логічний метод, статистичний, метод моделювання, графічний, розрахунково-аналітичний. Зокрема, метод спостереження використаний при дослідженні практичної діяльності промислових об’єктів, а саме вивчення системи управління ризиками в досліджуваних підприємствах. Метод аналізу і синтезу використовувався для вивчення методів та інструментів управління ризиками організації. Метод порівняння був застосований при дослідженні теоретичних основ поняття «механізм управління ризиками». Використання графічного методу було доцільне при побудові різноманітних схем з методології механізму управління ризиками. В результаті проведених досліджень: Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані в роботі методики оцінювання безпеки об'єкта на основі методів теорії нечітких множин і нечіткої логіки має прикладний характер та можна використати як основу для алгоритму побудови моделі комплексного оцінювання безпеки промислових об’єктів.
Keywords: цивільна безпека; техногенна безпека; ризик-орієнтований підхід.; ризики промислових об’єктів; ризики територій; механізми управління ризикамии