Обгрунтування конструкції змішувача рідких компонентів за допомогою комп'ютерного моделювання - Самойчук, К. О.; Полудненко, О. В. (My University, 2013)
У сучасних технологіях виробництва безалкогольних напоїв спостерігається тенденція використання натуральної сировини – натуральних соків з додаванням екстрактів та концентратів, тобто, при виготовленні безалкогольних напоїв збільшується вага технологічної операції перемішування рідких компонентів. Проаналізувавши різні способи перемішування рідких компонентів струминне перемішування було виділено як найбільш перспективний спосіб, який поєднує високу продуктивність з низькими енерговитратами. Ступінь і ефективність перемішування в струминних апаратах дуже високі внаслідок підведення значних потужностей до невеликого об'єму. В результаті аналізу існуючих конструкцій струминних змішуючих апаратів були виділені найбільш перспективні конструкції для змішування рідких компонентів. Ними є протитечійний змішувач і багатоконусний струминний апарат.
Keywords: технології виробництва; використання натуральної сировини; компоненти; багатоконусний струминний апарат; протитечійний змішувач; перемішування; програма SolidWorks; програмний комплекс Ansys; рівномірність змішування; ефективність