Моніліальний опік вишні – шкодочинність і профілактика - Виборнова, Ю. І. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Вишня є традиційною плодовою культурою в Україні, однак, отриманню високих урожаїв вишні іноді перешкоджають ураження рослин хворобами та шкідниками. В регіоні Південного Степу України найбільш поширеними та шкодочинними серед грибних хвороб є моніліальний опік та кокомікоз. Моніліоз або моніліальний опік – широко розповсюджена, дуже шкідлива хвороба, збудником котрої є гриб Monilia cinerea Bonord. Синонім Sclerotinia (Monilinia) laxa Honey. Поражає усі кісточкові культури, в тому числі і вишню. Проявляється в двох формах: навесні у формі моніліального опіку, а в літній період – у формі плодової гнилизни. Крім M.cinerea, плоди кісточкових культур може уражувати і M.fructigena. Шкідливість моніліозу дуже велика. Хронічний прояв моніліозу у формі опіку обумовлює камедетечу, в результаті чого дерева виснажуються, знижується їхня продуктивність, стійкість до інших хвороб і несприятливих факторів середовища. Моніліоз часто буває однією з причин передчасного відмирання дерев абрикоса й вишні.
Keywords: садівництво; вишня; Моніліоз або моніліальний опік; шкодочинність; профілактика