Розвиток малого бізнесу в сільському господарстві: автореф. дис ... доктора економ. наук : 08.00.04 - Яворська, Тетяна Іванівна; Яворская, Татьяна Ивановна; Yavorska, Tetiana (My University, 2012)
Малий бізнес є невід’ємною складовою розвинутої ринкової економіки, основою її конкурентного середовища, дієвим засобом реалізації підприємницького потенціалу населення. Розвинуті країни світу офіційно визнали важливу роль, яку відіграє малий бізнес у створенні валового внутрішнього продукту та забезпеченні зайнятості населення. Провідною тенденцією малого бізнесу в Україні за останні роки є підвищення кількісних показників його розвитку до рівня середньоєвропейських. Так, у 2010 р. кількість підприємств малого бізнесу разом із фізичними особами-підприємцями на 1000 осіб населення становила 46,4 од., а частка зайнятих у підприємствах малого бізнесу в загальній чисельності працюючих у підприємствах – 50 %. Проте якісні показники розвитку суб’єктів малого бізнесу ще значно відстають від європейських.
Keywords: малий бізнес; ринкова економіка; сільське господарство; конкурентне середовище; суб’єкти малого бізнесу; ефективность виробництва сільськогосподарської продукції; обґрунтування теоретико-методологічних основ; малий бізнес у сільському господарстві; фактори впливу на прибутковість малого бізнесу; фактори впливу на конкурентоспроможність малого бізнесу