Розробка спеціалізованого програмного модуля для проектування типових елементів карданних передач - Мовчан, О. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Застосовувані у промисловості тривимірні САПР можуть бути використані для побудови спеціалізованої САПР – вирішує завдання проектування і розрахунку потрібного класу виробів. Для цього необхідно об'єднати розрахунковий модуль, що визначає розмірні та інші параметри проектованого об'єкта з вже наявними в САПР тривимірним геометричним ядром. Спочатку створюється параметрична збірка проектованої деталі, або механізму, в якій декілька розмірів винесено в змінні моделі. Розрахунковий модуль (це зовнішній exe-файл, який підключається до САПР, написаний, наприклад, на Delphi) може розрахувати необхідні значення змінних моделі і автоматично змінити їх, в результаті чого буде отримано новий варіант 3D-збірки. Відразу ж після введення даних, та розрахунку буде отримана нова геометрія вироби. Але такий спосіб накладає обмеження на функціональність спеціалізованої САПР: можна тільки змінювати розміри, але не додавати або видаляти деталі або їх конструктивні елементи. З другого боку, робота конструктора на повсякденному виробництві найчастіше якраз і зводиться до модифікації, у відповідності з новими розрахунковими даними, раніше створеної геометрії вузла, і тут описувана спеціалізована САПР повністю виконує завдання автоматизації конструкторської праці, виконуючи і розрахунок, і побудову моделі.
Keywords: проектування; модернізація; розробка; САПР