Геоінформаційний аналіз і прогнозування селевої небезпеки (26ГЗД002000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 193 Геодезія та землеустрій ОПП «Геодезія та землеустрій» - Захарова, Катерина Миколаївна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Селеві потоки належать до найнебезпечніших геологічних процесів, що становлять значну загрозу для населення, інфраструктури та природного середовища. Застосування геоінформаційних систем (ГІС) у цьому контексті відкриває широкі можливості для підвищення точності прогнозування та зменшення негативних наслідків селевих явищ. Використання ГІС дає змогу знизити ризики для населення, оптимізувати використання ресурсів у процесах прогнозування, здійснювати моніторинг змін ландшафту, удосконалювати системи раннього попередження та налагоджувати ефективну взаємодію з громадськістю. Основним завданням є прогнозування виникнення селевих потоків і оцінка їх можливих наслідків. Раніше прогнозування сходження селів здійснювалося переважно на основі метеорологічних та геолого-геоморфологічних досліджень. Поява геоінформаційних технологій, а також можливість використання відкритих джерел даних — цифрових моделей рельєфу, космічних знімків, інформації про інфраструктуру тощо — суттєво підвищила ефективність прогнозування негативних наслідків селевих потоків. Метою роботи є підвищення ефективності прогнозування негативних сходження селевих потоків шляхом комплексного використання контактних і дистанційних даних.
Keywords: селі; супутникові знімки; ЦМР; ГІС; ДЗЗ