Формування пігментного комплексу та фотосинтетичної продуктивності гороху посівного за дії регуляторів росту рослин та мікробних препаратів - Капінос, Марина Володимирівна; Капинос, Марина Владимировна; Kapinos, Maryna (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
UK: Потенційні можливості у формуванні біологічної продуктивності зернобобових культур значною мірою залежать від потужності асиміляційного апарату та особливостей формування пігментного комплексу фотосинтезуючих рослин в процесі онтогенезу [1]. Проте, вміст і співвідношення пігментів (хлорофілів а та b) та каротиноїдів у листі є досить чутливими показниками фізіологічного стану рослин, їх фотосинтетичного апарату, направленості адаптивних реакції при дії абіотичних та біотичних стресових факторів навколишнього середовища [2]. Тому, виникає необхідність у застосуванні регуляторів росту рослин (РРР) антистресової дії, які підвищуватимуть стійкість рослин до несприятливих чинників довкілля та позитивно впливатимуть на врожайність і якість продукції зернобобових культур. EN: It has been established that use o f growth regulators and biopreparations for pre-sowing seed treatment increases the content, the correlation and photosynthetic performance o f plastidic pigments, and the productivity o f photosynthesis in the seed o f pea peas.
Keywords: регулятори росту рослин; біологія; хлорофіли; каротиноїди; фотосинтез; продуктивність; plant growth regulators; biologics; chlorophylls; carotenoids; photosynthesis; productivity