Методологічні принципи підвищення надійності сільськогосподарської техніки при використанні біопально-мастильних матеріалів - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro (ТДАТУ, 2020)
Встановлено, що зниження ресурсу елементів і систем СГТ при роботі на біологічних ПММ пояснюється активним впливом метанолу біодизельного пального і вільних жирних кислот біооливи на матеріали основних елементів дизельного двигуна, системи змащення, гідростатичних і механічних трансмісій, гідросистем. Це призводить до руйнування поверхонь і збільшенню зносів деталей трибоспряжень. Для підвищення надійності функціональних систем сільськогосподарської техніки необхідно замінити деякі матеріали трибоспряжень, які інертні до середовища жирних кислот та їх складових.
Keywords: паливно-мастильні матеріали; використання БПММ; застосування біодизеля; двигун; двигун внутрішнього згоряння; біодизель; біоолива; матеріали трибоспряжень