Аналіз показників несиметрії в сільських електричних мережах та дослідження технічних рішень щодо їх мінімізації (21ЕЕД.11260409.02.26.000000ПЗ) : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» - Ялама, Анатолій Іванович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
UA: У кваліфікаційній роботі магістра проведено комплексне дослідження рівня асиметрії напруг і струмів у розподільчих електричних мережах напругою 0,38/0,22 кВ сільськогосподарського призначення, а також проведено технічне обґрунтування ефективних інженерних та організаційних рішень щодо її зниження. Розглянуто основні фактори виникнення асиметричних режимів роботи мереж, зокрема, значну частку однофазних та нелінійних електроприймачів, що призводить до погіршення якості електричної енергії та збільшення додаткових втрат.Проведено аналіз сучасних методів зниження втрат електроенергії, спричинених асиметрією навантаження, та досліджено можливості використання симетрувальних пристроїв та спеціалізованих трансформаторів для компенсації складових струмів зворотної та нульової послідовності. Обґрунтовано доцільність використання технічних засобів, що забезпечують зниження рівня асиметрії та підвищення ефективності роботи систем електропостачання. Було проведено порівняльний аналіз схемних рішень та технічних засобів, що дозволяють забезпечити допустимі значення коефіцієнта асиметрії напруги, а також реалізувати рівномірний розподіл однофазних навантажень між фазами чотирипровідної трифазної мережі. Отримані результати підтверджують техніко-економічнудоцільність впровадження симетруючих пристроїв для покращення якості електричної енергії та зменшення експлуатаційних втрат у сільських електричних мережах. /// EN: The master's qualification work has conducted a comprehensive study of the level of asymmetry of voltages and currents in distribution electrical networks with a voltage of 0.38/0.22 kV for agricultural purposes, and also carried out a technical justification of effective engineering and organizational solutions for its reduction. The main factors of the occurrence of asymmetric modes of operation of networks are considered, in particular, a significant share of single-phase and nonlinear electrical receivers, which leads to a deterioration in the quality of electrical energy and an increase in additional losses. An analysis of modern methods for reducing electricity losses caused by load asymmetry was performed, and the possibilities of using balancing devices and specialized transformers to compensate for the components of the negative and zero sequence currents were investigated. The feasibility of using technical means that ensure a decrease in the level of asymmetry and increase the efficiency of the operation of power supply systems was substantiated. A comparative analysis of circuit solutions and technical means that allow ensuring permissible values of the voltage asymmetry coefficient, as well as implementing a uniform distribution of single-phase loads between the phases of a four-wire three-phase network, was conducted. The results obtained confirm the technical and economic feasibility of introducing balancing devices to improve the quality of electric energy and reduce operational losses in rural electric networks.
Analysis of asymmetry indicators in rural electrical networks and research of technical solutions for their minimization (21ЕЕД.11260409.02.26.000000ПЗ) : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»
Keywords: навантаження; асиметрія; електрична схема; розподільча мережа; балансувальний пристрій; електрична енергія; якість; load; asymmetry; electrical diagram; distribution network; balancing device; electrical energy; quality