Удосконалення технологічного процесу обробки грунту культиватором КСГ-5 з розробкою пристрою для фіксування гідророзподілювача в нейтральному положенні в умовах державного підприємства «Дослідне господарство «Мелітопольське» Мелітопольської дослідної станціїї садівництва ім. М.Ф. Сидоренка» Мелітопольського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломного проекту здобувача СВО Бакалавр - Владіміров, Олег Володимирович (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Зроблено аналіз машин і пристроїв для обробки грунту в пристовбурних смугах. Визначені технологічні недоліки системи керування поворотною лапою культиватора. Встановлено, що під час роботи сільськогосподарського агрегату, коли лапа перестає обертатися, масло в гідросистемі перепускається через редукційний клапан, який знаходиться на рамі культиватора. Проходячи через малий отвір клапана, масло нагрівається, а це призводе до відмови роботи агрегату в цілому. Розроблена схема і конструкція механізму фіксації гідророзподільника ситеми керування поворотною лапою культиватора, визначено необхідні геометричні і силові параметри пружини механізму. Підібрано тип гідроциліндра і визначе-но траєкторію руху поворотної лапи в залежності від швидкості руху агрегату. Розроблена карта контролю агрегату по показникам безпеки. Впровадження нового модернізованого агрегату на основі трактора МТЗ-80 дозволить знизити питомі капітальні вкладення - на 35%; приведенні витрати - на 4,57 %. прямі експлуатаційній затрати збільшується на 2. Практична експлуатація нового агрегату дозволяє отримати річний економічний ефект приблизно 11120 грн.
Keywords: механізм фіксації; обробіток міжстовбурних смуг; гідророзподілювач; гідроциліндр; щуп; поворотна лапа; культиватор