Обгрунтування конструктивних параметрів нового робочого органу з активаторами-розпушувачами грунту - Сірий, Ігор Олександрович; Серый, Игорь Александрович; Sieryi, Ihor (ЦНТУ, 2017)
В ґрунтово-кліматичних умовах степової зони України найбільш раціональним та науково обґрунтованим є безвідвальний обробіток ґрунту. Але існуючи технології та робочі органи для виконання безвідвального обробітку не в повній мірі задовольняють агротехнічним вимогам. За результатами попередніх досліджень найбільш перспективним напрямом вдосконалення безвідвальних робочих органів є застосування додаткових елементів, що кришать та розпушують ґрунт, підрізаючи смітну рослинність. Чисельні дослідники пропонували додаткові елементи до серійних робочих органів, вони зазвичай виконували своє безпосереднє призначення, та покращували якість розпушення ґрунту.
Keywords: безвідвальний обробіток ґрунту; якість розпушення ґрунту; кришення ґрунту; активатори-розпушування; брилистість; пилуватість; F-критерії Фішера; критерій Стьюдента; програма Statistica 10